STEM NU! Welke ideeën wil jij terug zien op het tijdelijke strand tussen 2021 en 2023?

17 september 2020

 

Hallo IJburgers,

 

Een groep IJburgers heeft in het voorjaar 2020 meegedacht over de programmering van het tijdelijke strand tussen 2021 en 2023. We hebben veel leuke ideeën via deze website ontvangen! In een online stemronde is er vervolgens gestemd op de ideeën die jullie het liefst terug willen zien op het strand.

Op 2 juli 2020 heeft het participatieteam een online zoom-sessie georganiseerd, waarin de gemeente Amsterdam het concept ontwerp voor het strand heeft gepresenteerd. In dit concept ontwerp zijn de populairste ideeën verwerkt. Deze ideeën moesten destijds nog worden getoetst op haalbaarheid op het gebied van veiligheid, technische inpassing en financiën. Dit is inmiddels gebeurd. In dit bericht informeren we jullie graag over de uitkomst hiervan.

 

Aangepast ontwerp strand 2021

We moeten helaas beginnen met een tegenvaller bij de aanleg van het strand 2021, waardoor in 2021 nog niet het hele strand in één keer in gebruik kan worden genomen.

Uit onderzoek van de gemeente is gebleken dat het zand aan de noordzijde van het strand minder snel zakt dan vooraf werd gedacht. Het voldoende zakken van het zand (ook wel zetten genoemd) is noodzakelijk om wegen en voorzieningen op te bouwen. Omdat de grond nog te veel beweegt is het niet veilig om dit deel van het strand volgend jaar al in gebruik te nemen.

Door deze tegenvaller heeft de gemeente de planning van diverse andere werkzaamheden (zoals het aanleggen van een zandberg op de toekomstige locatie van de sluis) moeten veranderen. Hierdoor is er onvoldoende budget om het volledige ontwerp te kunnen realiseren.

Hoe gaan we verder?

De gemeente werkt nu aan een aangepast ontwerp voor strand 2021. Dit aangepaste ontwerp wordt in september 2020 afgemaakt. De gemeente presenteert dit ontwerp in oktober graag opnieuw aan in een zoom-meeting aan bewoners en betrokkenen. De uitnodiging hiervoor volgt nog.

Het nieuwe strand wordt nu in twee stappen (2021 en 2022) uitgevoerd. Strand 2021 wordt iets groter dan het huidige strand en ligt ongeveer op dezelfde locatie. Dit deel van het strand krijgt al meer kwaliteit en een betere uitstraling en wordt in de komende winter opnieuw ingericht. Een deel van de ideeën uit de participatie kan hier in 2021 al worden gerealiseerd. Als alles goed gaat wordt in het strandseizoen van 2022 het volledige strand in gebruik genomen en wordt de nieuwe inrichting afgemaakt.

Wat komt terug uit de participatie?

Enkele ideeën die we in deze participatie hebben opgehaald, probeert de gemeente in 2021 al uit te voeren. Zo willen we er een relax/hangmatten gebied maken en bekijken we of we een (overdekte) ruimte te maken waar bewoners zelf activiteiten kunnen organiseren.

Voor 2022 zoeken we dan naar ruimte voor een hondenstrand en maken we op een nog aan te leggen zandberg een openlucht podium voor voorstellingen.

We kunnen het duikplateau helaas niet maken. Dat plateau zou buiten het officiële zwemwater (de gele ballenlijn) moeten komen en dat is zonder zwemtoezicht niet veilig.

We hopen jullie hiermee te hebben bijgepraat en hopelijk tot bij de zoom-sessie in oktober!

 


Nu al vragen of opmerkingen? Mail of bel!

 


Met vriendelijke groet, 

Participatieteam Strandeiland

 


Jolanda Kirpensteijn (bewoner)

Jaap Koen Bijma

Linda Vosjan (bewoner)

Martijn Kruijf (opvolger van Esther Lunenborg)

Fred Scheepmaker

Marinus Knulst (bewoner, heeft het team wegens gezondheidsredenen moeten verlaten)

 


www.hallostrandeiland.nl

hallostrandeiland@gmail.com

06 - 129 27 811

 

$variables.putVoid('wensen', $wensen)

In totaal zijn er 56 ideeën verzameld

Na bestudering van de haalbaarheid zijn 49 overgebleven.

Bekijk hier de afgevallen ideeën.