Reis door de tijd op Strandeiland

Strandeiland is het één na laatste eiland van IJburg. Na Strandeiland volgt nog Buiteneiland, dat een groen eiland wordt met sport, recreatie en cultuur. 

Het land ligt klaar

Het landmaken voor Strandeiland is in juli 2018 gestart. Eind 2021 is het laatste zand aangevoerd en gestort. Een eerste deel van het land is gezet. Daar is in het voorjaar van 2023 het elektriciteitsstation van Liander opgeleverd. Het overgrote deel heeft nog zettingstijd nodig voor daar gebouwd kan worden. Daarom moeten we met de start van de woningbouw nog wachten tot 2025. 

image

Nieuwe stadswijk voor ruim 20.000 Amsterdammers

Op Strandeiland komen 8.000 nieuwe woningen, waarvan 40 procent sociale huur, 25 procent middel dure huur en koop en 35 procent vrije sector huur en koop. Een nieuwe stadswijk voor ruim 20.000 Amsterdammers. 

Voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen komt 120.000 vierkante meter vrij. Maatschappelijke voorzieningen zijn bijvoorbeeld scholen, sportvoorzieningen, een jongerencentrum of een locatie voor dagbesteding. Commerciële voorzieningen zijn een supermarkt, een huisartsenpost, een apotheek, kleinschalige bedrijvigheid en horeca. Ook komt er 6 hectare aan groen voor sporten, spelen en ontmoeten. Strandeiland biedt plek aan iedereen, van jong tot oud. Maar vooral aan gezinnen. Er komen 7 tot 9 basisscholen, een middelbare school, sportvelden en een zwembad.

4 buurten

Er komen op Strandeiland 4 buurten, met elk hun eigen karakter. De Makerskade ,de Muidenbuurt, de Pampusbuurt en de Havenkom.

image

De Muidenbuurt en de Pampusbuurt zijn beide woonbuurten en worden van elkaar gescheiden door Het Oog, een groot binnenwater. In de Havenkom wordt gewoond rond de binnenhaven, waar ook de horeca te vinden is. De Makerskade wordt een stoer woon- en werkgebied. Denk hierbij aan een meubelmaker met een atelier aan huis. Of bijvoorbeeld een kleinschalige bouwmarkt.

Kernwaarden

Kernwaarden voor Strandeiland zijn: “energiek”, “met elkaar je eigen buurt maken” en “eilandgevoel”.

Energiek

image

Energiek, omdat het de ambitie is om op Strandeiland energieneutraal en mogelijk energieleverend te gaan wonen en werken.

Met elkaar je eigen buurt maken

image

Met elkaar je eigen buurt maken, omdat Strandeiland een wijk gaat worden met veel voorzieningen waar je elkaar kunt ontmoeten en dingen kunt ondernemen. De stoepen, voortuintjes en veranda’s zorgen ervoor dat elkaar ontmoeten bijna vanzelfsprekend is.  

Eilandgevoel

image

En het Eilandgevoel spreekt voor zich… omringd door water en met een prachtige strandboulevard met aangrenzend stadsstrand voel je je als het ware iedere dag op vakantie.