Nieuw verhaal

Reddingsbrigade op IJburg?

Geplaatst op 28 oktober 2019, 17:00 uur
Wat vind ik klasse of knudde aan IJburg?
Sinds het begin van IJburg is de Amsterdamse Reddingsbrigade altijd betrokken geweest bij deze "nieuwe" wijk aan de rand van Amsterdam. In 2003 zijn wij in gesprek geweest met gemeente, KNRM, en de ontwikkelaar voor een reddingspost. Alles was in kannen en kruiken: de aannemer zou een gebouw neerzetten, de gemeente zou faciliteren, de KNRM zorgde voor het materiaal en de Amsterdamse Reddingsbrigade voor de bemensing van boten en post. Helaas kwam er een raadswisseling en de crisis eroverheen en gingen de plannen in de schredder. De Amsterdamse Reddingsbrigade begon met het verzorgen van het preventieve toezicht bij het Rondje IJburg, later de IJSWIM en nieuwjaarsduik.

De Amsterdamse Reddingsbrigade heeft als doelstelling het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingen in het meest ruime zin van het woord. De Amsterdamse Reddingsbrigade heeft als droom om zich ooit te vestigen op IJburg. Een Stadsdeel waar veel water is, waar men heerlijk kan zwemmen en recreëren op het water. Een plek waar wij een stuk van de veiligheid op ons kunnen nemen. Wij denken een meerwaarde aan IJburg te kunnen geven:
-betrek de (hang) jongeren meer bij het toezichtstaak op het strand, zeker nu een strand komt die 4 keer zo groot is dan het vorige strand blijburg. Geef ze een verantwoording voor de veiligheid op het strand , maar ook op het water

- De Reddingsbrigade kan diverse workshops geven aan bijvoorbeeld bewoners en/of scholieren, bijvoorbeeld het zwem lessen in open water.

- de reddingsbrigade kan opleidingen Lifeguard, EHBO en AED geven.

- de reddingsbrigade kan voorlichting geven over de gevaren van het water en hoe je veilig kan zwemmen / varen / recreëren op zowel basisscholen als voorgezet onderwijs.

- de reddingsbrigade kan ondersteuning geven aan andere hulpdiensten als zij bijvoorbeeld de aanrijtijden niet kunnen redden en als eerste een hulpverlening kunnen opstarten bijvoorbeeld een reanimatie.

De reddingsbrigade is een landelijk erkend hulpverleningsinstantie in een verenigingsvorm. Zo mogen wij bijvoorbeeld met hulpverleningsauto's rijden (oranje) voorzien van striping en blauw zwaailicht ( de zogenaamde toeters en bellen) Helaas bezitten wij niet zo'n auto , omdat wij dit gewoonweg niet kunnen betalen.

Per 1 januari 2021 moeten wij ons huidige huisvesting verlaten en zoeken wij een nieuwe stek! Onze droom is IJBURG!
Deel dit:
2 reacties

Walter Weg

Kijk (en like) ook eens op onze Facebook pagina Facebook.com/amsterdamse.reddingsbrigade of op Twitter @rbamsterdam
ma 28 oktober 2019 17:11

Manuela Smith

Met al dat water hier en met name het IJmeer zou de aanwezigheid van de reddingsbrigade met alles wat je genoemd hebt een enorme aanwinst zijn. Ik hoop van harte dat deze aanwezigheid gefaciliteerd gaat worden door de ontwikkelaars van de havens en de stranden. Opgegroeid aan zee kan ik me geen groo Lees meer
za 2 mei 2020 18:04
Wil je reageren? Meld je dan aan.