Nieuw verhaal

Het ontstaan van Jeugdtheaterschool TIJ (Theatraal IJburg)

Geplaatst op 8 oktober 2019, 00:00 uur
Wat vind ik klasse of knudde aan IJburg?
In 2003 kwamen ik, Thea Pruim(theatermaker) & Patrick Richter(filmer/editor) als eerste bewoners naar IJburg, het nieuwe land van Amsterdam. Voor ons - als pioniers van IJburg- was deze wonderlijke lege zandvlakte een grote bron van inspiratie: prachtige wolkenluchten, de oude Zuiderzee en veel....heel veel wind. Als bewoners van dit nieuwe land: met 4 huizenblokken, ‘n snackbar en de supermarkt in een wapperende tent, kwamen wij op het idee om een Theaterfestival te organiseren. Voor alle komende nieuwe bewoners en het ‘op de kaart te zetten’ van dit nieuwe land in Amsterdam.

Samen met onze nieuwe buren ontstond in 2004 de organisatie van een Jeugdtheaterfestival: ‘Spektakel op IJburg’, een bruisend festival voor de kinderen van IJburg en hun ouders op de kale zandvlakte aan het IJmeer (nu Steigereiland Noord). De enorme opkomst deed vermoeden dat er in deze gloednieuwe en snelgroeiende Amsterdamse wijk een grote behoefte bestond aan creatieve, culturele en educatieve activiteiten. Stichting ‘Theatraal IJburg’ werd geboren met een bestuur van IJburgers dat nog steeds met ons meedenkt. Het festival ‘Spektakel op IJburg’ organiseerden wij 11 edities op IJburg met jaarlijks 3.500 bezoekers/deelnemers. Kortom, het begon als een buurtinitiatief: voor IJburgers door IJburgers.

In de jaren die volgden, kwam er steeds meer bij: naschoolse- en buitenschoolse activiteiten en de kunst-en cultuureducatie op de scholen. Jeugdtheaterschool TIJ werd gevraagd de kunst- en cultuureducatie te verzorgen op de basisscholen en in de buitenschoolse opvang activiteiten te organiseren. De belangstelling was overweldigend en is dat nog steeds; het zijn immers activiteiten die bijdragen aan de creatieve ontwikkeling van kinderen en jongeren; de leefbaarheid van Amsterdam.
Patrick Richter startte in 2007 IJburg TV met een eigen TV kanaal 571 glasvezel KPN. Zowel Jeugdtheaterschool TIJ als IJburgTV spelen een overkoepelende en bindende rol in educatieve en media activiteiten in heel Amsterdam.

Jeugdtheaterschool TIJ groeit en groeit….
Het aantal bewoners groeit en de vele activiteiten van onze bruisende Jeugdtheaterschool groeien mee. We bereiken jaarlijks rond de 3500 leerlingen via: De Jeugdtheaterschool in onze speelzalen aan het Ed Pelsterpark met de vele groepen leerlingen van 4 t/m 16 jaar; Kunst & Cultuur educatie op maat in de scholen en educatieve buitenschoolse activiteiten zoals: theater, dans, zang & muziek, musical, film, yoga, circus en acrobatiek. Inmiddels geven wij in heel Amsterdam op vele scholen en in onze dependances kunsteducatie aan leerlingen van 4 t/m 18 jaar. Ook werken wij samen met de Stadsschouwburg A’dam en ontwikkelden wij voor de OBA ‘Spelend lezen’. In samenwerking met MOCCA realiseerden wij het Raamleerplan drama/theater voor geheel Amsterdam.

Naast de educatieve naschoolse en binnenschoolse activiteiten heeft Jeugdtheaterschool TIJ zich ontwikkeld tot een van grootste professionele jeugdtheaterscholen in Amsterdam en presenteren we gemiddeld 8 voorstellingen in de grote theaterzaal van de centrale OBA. Sinds 2017 zijn wij dan ook door de Kunstraad van A’dam meegenomen in het 4 Jarig Kunstenplan van AFK. Ook daardoor kunnen wij doorgroeien en nog meer samenwerken met de Jeugdtheaterscholen in Amsterdam, zoals de AJTS, DAT!school en JTSZO. Samen met de andere jeugdtheaterscholen speelt onze de Productieklas jaarlijks in een 4-luik in International Theater Amsterdam. Zo trekt het talent van IJburg soms ook naar het centrum.
Mijn wens voor Strandeiland!
Een bruisende omgeving vol met cultuur en natuur.
Deel dit:
Afzender