organisatie

Amsterdamse Reddingsbrigade

Non-profit

De Amsterdamse Reddingsbrigade, opgericht op 16 mei 1913, heeft als doelstelling het voorkomen van de verdrinkingsdood in hetmeest ruime zin van het woord.


Dit doen wij door het geven van zwemlessen zoals het bekende zwem-ABC, het geven van Zwemmend Redden (niveaus junior Zwemmend Redder, Zwemmend Redder en Lifesaver), het opleiden van toezichthouders voor zwembaden, het geven van varend redden (Lifeguard) enEHBO-cursussen.


Ook een stukje preventie hoort daarbij zoals het geven van voorlichting over degevaren van het water op scholen en via de media.


Naast het zwemmend redden verzorgt de Amsterdamse Reddingsbrigade met haar vier reddingsboten het preventieve toezicht op en aan het water tijdens de diverse (grote) water evenementen in de regio Amsterdam. Enkele voorbeelden zijn: de roeisloepen grachtenrace, Sail2015, CanalPride, diverse Zwemwedstrijden en triatlons en de Sinterklaasintochten, ook op IJburg. Tijdens deze evenementen zijn wij preventief en actief met onze reddingsboten aanwezig en verzorgen wij regelmatig EHBO. In 2015 waren wij bijvoorbeeld onder andere samen met de politie en de brandweer dé veiligheidspartner tijdens de 9de editie van Sail Amsterdam, ook in 2020 zullen wij weer de waterhulpverlening / preventieve toezicht verzorgen bij SAIL2020.


Ook voert de Amsterdamse Reddingsbrigade een rampentaak uit bij (dreigende) overstromingen wat, zeker in deze tijd, weer zeer actueel is geworden. Wij zijn in het bezit van een reddingseenheid van Reddingsbrigade Nederland ( Tin Silver Rescue550) die ingezet kan worden tijdens overstromingen en grootschalige incidenten.


Hiervoor heeft de Amsterdamse reddingsbrigade 24 uur per dag, 7 dagen in de week,365 dagen per jaar een volledig volgens actuele landelijke normen opgeleide en getrainde rampenploeg klaar staan.

Deel dit:
Contactpersonen van Amsterdamse Reddingsbrigade