Eerste schep herbruikbare grond op Buiteneiland

Afgelopen week is de opvulling van Buiteneiland gestart! Dit nieuwste en laatste eiland van IJburg wordt zoveel mogelijk gevuld met herbruikbare grond uit de stad. De eerste vracht kwam uit de Houthavens. Het eiland wordt ongeveer net zo groot als het Vondelpark en zal ruimte bieden voor natuur, sport en recreatie. Rond het eiland ligt nu een dijk. Het eiland is nog niet veel meer dan een badkuip met in het midden een weg waar vrachtwagens en kranen overheen kunnen om het eiland te vullen. Je kan het al zien liggen vanaf de overkant van de IJburgbaai op de Bert Haanstrakade. De verwachting is dat Buiteneiland tussen 2045 en 2050 af is.
Balans tussen mens en natuur
Buiteneiland wordt een plek waar mens en natuur samenkomen. Hoewel het definitieve ontwerp nog niet vaststaat, zijn er plannen voor moerasbossen, rietlandschappen en onderwaternatuur om de biodiversiteit te vergroten. Maar ook voor sportvelden en een uitkijkpunt. In 2026 begint het proces voor het Landschapsplan, dat in 2028 wordt vastgesteld. Dan wordt ook duidelijk hoe bewoners eventueel kunnen meedenken over de inrichting van het eiland.
Een duurzame aanpak
De dijk rondom het eiland is al aangelegd met zand uit het IJmeer. Voor de opvulling willen we grond uit de stad hergebruiken. Bij bouwprojecten zoals de aanleg van riolen, kabels, leidingen, parkeergarages en woningen blijft veel grond over, en deze grond is een waardevolle en schaarse stof. Daarom gaat de gemeente hier al ruim 30 jaar zorgvuldig mee om, in lijn met de ambitie om in 2050 een volledig circulaire stad te zijn. Het hergebruik van grond is minstens zo belangrijk als het recyclen van bijvoorbeeld glas en papier, zeker omdat in Amsterdam de hoeveelheid afgegraven grond bij bouwprojecten groter is dan al het huishoudelijk afval samen. Door grond binnen de stad te hergebruiken, dragen we niet alleen bij aan een circulaire economie, maar beperken we ook de CO2-uitstoot doordat transport over lange afstanden wordt voorkomen.
Gebruik van licht verontreinigde grond
Grond in Nederland is vaak niet helemaal schoon. Dit komt bijvoorbeeld door oude bouwmaterialen, kunstmest of andere oorzaken uit het verleden. Daarom wordt het altijd eerst onderzocht om zeker te zijn van de kwaliteit. Het kan schoon, licht, matig of sterk verontreinigd zijn. Schone en licht verontreinigde grond kunnen veilig worden hergebruikt volgens het RIVM en Omgevingsdienst Noorzeekanaalgebied. We hebben zowel de schone als de licht verontreinigde grond nodig omdat het anders niet haalbaar is om het hele eiland snel genoeg te vullen. Al hergebruiken we al heel lang licht verontreinigde grond in Amsterdam, hebben we er nog nooit een eiland mee aangelegd. Daarom hebben we onafhankelijk onderzoek laten doen naar de langetermijneffecten van licht verontreinigde grond op de waterkwaliteit. Het onderzoek bevestigt dat het eiland met licht verontreinigde grond kan worden gevuld zonder risico’s voor milieu en gezondheid. De gemeente wacht nog op een vergunning om deze grond te gebruiken. Tot die tijd wordt alleen de schoonste herbruikbare grond ingezet.
Met de aanleg van Buiteneiland zet Amsterdam opnieuw een stap richting een duurzamere en circulaire stad. Bewoners van IJburg kunnen de ontwikkeling van dichtbij volgen en in de toekomst genieten van een nieuw stukje natuur en recreatie vlakbij huis!
Lees meer of blijf op de hoogte via amsterdam.nl/buiteneiland.
Op de foto van links naar rechts: Jan Bert Vroege (stadsdeelbestuurder Oost), Joep Mooren (projectmanager PMB Strandeiland), Richard Emmerink (directeur Grond & Ontwikkeling), Marlene Rienstra (projectdirecteur gebiedsontwikkeling Oost), Dries Drogendijk (interim-directeur Grond & Ontwikkeling), en Maikel de Gram (hoofd afdeling Bodem). Fotograaf: Sanne Couprie.