Bericht

Ontwerp AM gekozen voor grote ontwikkeling Strandeiland

Geplaatst op 14 juni 2024, 12:44 uur
Illustration

Gemeente Amsterdam heeft het ontwerp van gebiedsontwikkelaar AM gekozen voor de ontwikkeling van 4 bouwvelden in de Muidenbuurt op Strandeiland. Het gebied wordt ontwikkeld tot een groene woonwijk met 344 woningen, supermarkt, horeca, winkels, een buurthub en een gezondheidscentrum.

In het gekozen ontwerp zijn woningen, bijbehorende voorzieningen en andere onderdelen van de woonwijk goed op elkaar afgestemd. Ook zit er in het ontwerp een buurthub met parkeerplekken voor bewoners, bezoekers van de supermarkt en andere voorzieningen in de buurt. Verder is bij de buurthub ruimte voor deelauto's en andere deel-vervoersmiddelen.

Duurzame stadswijk

Bij de ontwikkeling van de 4 bouwvelden wordt veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Daarnaast houden we in het gehele plan rekening met de natuur, om dieren zoals de huismus, de merel, bijen, vlinders en egels een plekje te geven. Om de huizen in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen wordt een warmte-koude-opslaginstallatie (WKO) aangelegd. Hiermee wordt warmte en kou uit de bodem gehaald. Er is in het plan ruimte voor verschillende doelgroepen, maar de nadruk ligt op gezinnen.

Planning

We verwachten de eerste woningen en voorzieningen begin 2029 op te leveren. Er komen zowel woningen in het middeldure segment als in de vrije sector.

Nieuwe Amsterdamse woonwijk

Op Strandeiland komen 8.000 nieuwe woningen, waarvan 40 procent sociale huur, 25 procent middeldure huur en koop en 35 procent vrije sector huur en koop. Het wordt een nieuwe stadswijk voor ruim 20.000 Amsterdammers met veel water, een stadsstrand van 750 meter, 6 bruggen, een haven en natuurbaai. Het eiland maakt deel uit van IJburg en ligt aan de IJburgbaai.

Contact

Deel dit: