Ballast Nedam wint woningbouwtender op Strandeiland
Ballast Nedam gaat een woningbouwproject realiseren op de bouwvelden M5M7 op Strandeiland. Het gaat om 215 woningen waaronder middeldure huur en koop, en vrije sector.
Het project №1 van Ballast Nedam Development naar ontwerp van Space&Matter, NL Architects en Zones Urbaines Sensibles wordt een duurzaam woningbouwproject op Strandeiland. Het plan biedt straks ruimte voor 215 woningen. Het programma bestaat uit een divers aanbod van woningen en woningtypes: 48 middeldure huurwoningen, 32 middeldure koopwoningen en 135 woningen in de vrije sector.
Ondertekening optieovereenkomst
Carolien Schippers, directeur van Grond en Ontwikkeling namens de gemeente Amsterdam en Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development hebben de optieovereenkomst voor kavel M5M7 op het nieuw aangelegde Strandeiland ondertekend op 31 januari 2023. Voor deze eerste tender op Strandeiland is Ballast Nedam Development met №1 als beste naar voren gekomen vanwege de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid, een goede integrale visie op de eerste buurthub en de rol van bewonersparticipatie bij de ontwikkeling van het project.
Een levendige buurthub, voor en door bewoners
Midden in №1 komt een buurthub, een plek voor onder andere parkeren, ontmoeting en deelmobiliteit. Het heeft een open, modulaire en transparante structuur waar duurzaamheid op Strandeiland zichtbaar wordt gemaakt. Terrassen en gevels hebben voornamelijk een plantaardig en groen karakter en het zonnedak wordt gebruikt voor energieopwekking voor de buurt. De hub is flexibel en kan zich gedurende de tijd aanpassen aan de wensen en behoeften van de bewoners. In de onderkant van de buurthub (de plint) moeten publieke functies van de buurt komen. Daarboven komen parkeerplaatsen voor de bewoners. De hub zal als ontmoetingsplek de plek worden waar inwoners samen evenementen kunnen organiseren of gebruik kunnen maken van gemeenschappelijke voorzieningen.
Het plan van aanpak voor bewonersparticipatie is door Ballast Nedam concreet in de tender uitgewerkt en biedt veel ruimte voor bewoners om al vanaf het begin mee te denken en te doen over programma en gebruik.
Duurzaamheid №1
Het project №1 heeft een zeer ambitieus duurzaamheidplan, zowel over energieprestatie als natuurinclusief en circulair bouwen. “Zo is er ook veel aandacht voor de opwek van energie. Deze zal namelijk ten goede komen aan de toekomstige bewoners. Zo komt er een buurtaccu, waar tijdelijk opgewekte energie wordt opgeslagen en wordt ingezet als bijvoorbeeld de zon niet schijnt of wanneer het nacht is.” Projectmanager Darius Riesener, gemeente Amsterdam.
Er wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waarmee straks circa 1.340 ton CO2 wordt opgeslagen.
Natuurlijke omgeving passend bij het eiland
№1 bestaat straks uit 5 verschillende buurtschappen, met ieder zijn eigen natuurlijke omgeving (biotoop). Deze biotopen zijn gebaseerd op de geleidelijke overgangen die voorkomen in een duinlandschap van nat (duinven) naar droog (duinbos). Samen met ZUS is een innovatieve aanpak bedacht waarmee het landschap zich ontwikkelt. Alle gezamenlijke binnentuinen krijgen een eigen kenmerkende biotoop die past op het eiland. De verschillende biotopen trekken een andere insecten- en vogelpopulatie aan, waardoor de biodiversiteit versterkt wordt.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor №1 op www.wonenopstrandeiland.nl
Nieuwsbrief IJburg
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op Strandeiland? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van IJburg.
Annemieke van baal