Bericht

Eerste tender Strandeiland: duurzame woningen en buurthub

Geplaatst op 18 januari 2022, 16:06 uur
Illustration

Maandag 17 januari is de allereerste tender voor Strandeiland geopend. Een tender is een openbare selectieprocedure. Ontwikkelaars kunnen hierop reageren om woningen op Strandeiland te bouwen. Het eiland wordt met 8.000 woningen één van de grootste toekomstige stadswijken in Amsterdam. Op de eerste bouwvelden komen maximaal 215 woningen (middensegment en vrije sector) plus een buurthub met parkeerplekken én voorzieningen.

Deze buurt krijgt een open, groen en duurzaam karakter. De ontwikkeling van de buurthub gebeurt in overleg met de bewoners. De gemeente is op zoek naar een partij die dit alles kan ontwikkelen, organiseren en realiseren.

Buurthub en participatie
Bijzonder onderdeel van de tender is de ontwikkeling van de buurthub. Dit is een nieuw soort mobiliteitsvoorziening waarbij het parkeren geclusterd en inpandig plaatsvindt en elektrische deelvoertuigen – auto’s, fietsen, bakfietsen, scooters – beschikbaar zijn. Dit wordt gecombineerd met voorzieningen als een pakket-ophaalpunt, fietsenmakers en collectieve ruimtes die bruikbaar zijn als ontmoetingsplek voor de buurt.

De buurthub moet voldoen aan de wensen van de eerste én toekomstige bewoners. Dat betekent dat het gebouw relatief makkelijk aanpasbaar moet zijn. Inbreng van bewoners geeft inzicht in de wensen van de gebruikers en is daarom belangrijk bij de ontwikkeling van de buurthub.

Vooral voor gezinnen
Op deze plek in de Muidenbuurt komt een mix van grondgebonden en gestapelde woningen voor verschillende doelgroepen. Het accent ligt op woningen voor gezinnen: ruime woningen met bij voorkeur een (collectieve) tuin of een buitenruimte. Er zijn 205 tot 215 woningen mogelijk, van vrije sector koopwoningen in verschillende prijscategorieën tot woningen in het middensegment.

Hiernaast worden er ook sociale huurwoningen ontwikkeld (kavels C1 en C2). Dit laatste verloopt apart en is geen onderdeel van de tender.

Duurzaamheid centraal
Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van Strandeiland. Daarom daagt de gemeente inschrijvers uit om nul-op-de-meter-woningen te bouwen. Ook daagt de gemeente de markt uit de milieubelasting van de bouwmaterialen te verminderen.

Selectieprocedure
De procedure bestaat uit 2 rondes: een voorselectie en een definitieve selectie. De gunningscriteria zijn duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit, programma en bewonersparticipatie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot en met 8 april 2022 inschrijven voor de tender. Het gunningsmoment staat gepland voor begin december 2022. De selectiebrochure en bijlagen zijn gepubliceerd op TenderNed.

Gebied in beeld


Deel dit: