Bericht

Werkzaamheden Strand IJburg en Noordzijde Centrumeiland

Geplaatst op 14 september 2021, 12:10 uur
Illustration

Tussen 1 oktober 2021 en 1 mei 2022 voeren we werkzaamheden uit op Strand IJburg en langs de Pampuslaan op Centrumeiland. Hiervoor sluiten we een groot deel van het strand en een deel van de IJburgbaai tijdelijk af. Restaurant de Japanner, Strandlokaal IJburg (het nieuwe informatie- en ontmoetingscentrum) en VrIJland blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

 

Wat gaat er gebeuren
Tot en met 1 mei 2022 gaan we met verschillende werkzaamheden aan de slag.

 • We maken nieuw land aan de Noordzijde van Centrumeiland
  • Aan de Noordzijde van Centrumeiland maken we het laatste stuk land van Centrumeiland. Hiervoor voeren we zowel via het water van de IJburgbaai als over land veel zand aan. Over land doen we dit met grote vrachtwagens (dumpers), die over ruw terrein kunnen rijden. Vanwege het groot aantal transporten laten we de bouwroute over het huidige strand lopen. We sluiten hiervoor tijdens de werkzaamheden een groot deel van het strand tijdelijk af. De zandtransporten kruisen dan nergens het overige verkeer en dat is belangrijk voor de veiligheid.
   Ook het water van de IJburgbaai wordt voor een groot gedeelte afgesloten vanwege het sproeien van zand. Voor dit sproeien gebruiken we drijvende platformen (pontons) die zowel onder als boven water met scherpe stalen kabels worden vastgelegd. Het is daarom tijdelijk verboden om te zwemmen, te varen of andere watersporten te beoefenen binnen de gele boeien in de IJburgbaai.
 • We maken een drukterp op het huidige strand
  • Op het strand maken we een drukterp op de plek waar we later een brug en een sluis gaan maken. Een drukterp is een berg zand die ervoor zorgt dat de ondergrond sneller geschikt is om op te kunnen bouwen. Voor het maken van deze drukterp zijn ook grote hoeveelheden zand nodig. De zandtransporten maken gebruik van dezelfde bouwroute over het huidige strand.
 • We maken het tijdelijke strand groter en richten het in voor het seizoen van 2022
  • We gaan het tijdelijke strand nog groter maken. We leggen onder andere nieuwe paden, verlichting en groen aan. We verplaatsen ook een aantal voorzieningen zoals het gebouw van de reddingsbrigade en het winkeltje naar een andere plek op het heringerichte strand.

Werkterrein
Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, sluiten we het werkterrein af met hekken. Door de werkzaamheden voor deze drie projecten tegelijk in een afgesloten gebied te doen, kunnen we de duur van werkzaamheden en de hinder zo kort mogelijk houden.

Wanneer
We werken van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Bij specifieke werkzaamheden die overlast geven, zoals het storten van stenen om de oevers van het nieuwe land te beschermen, starten we om 8.00 uur.

Strand en water uiterlijk 1 mei 2022 weer in gebruik
De werkzaamheden starten op 1 oktober 2021 en duren uiterlijk tot 1 mei 2022. Er ligt vanaf mei volgend jaar een nieuw en groter tijdelijk strand klaar om bezoekers te ontvangen. Wanneer de werkzaamheden en de veiligheid van alle gebruikers van het gebied het toelaten, kunnen we een deel van het strand al eerder openstellen. Als dit het geval is, dan informeren wij daarover via amsterdam.nl/ijburg.

Nieuw land Centrumeiland langer afgesloten
Het nieuw gemaakte land van Centrumeiland blijft langer afgesloten. Dat is nodig omdat het nieuwe land eerst moet zetten voordat het veilig gebruikt kan worden. Als het land voldoende is gezet, krijgt het eerst een tijdelijke invulling (bijvoorbeeld als opslag-, overslag- of parkeerterrein voor de bouw van bruggen en woningen aan de Pampuslaan). Daar worden nog plannen voor gemaakt, net als voor de definitieve inrichting in de toekomst.

Bereikbaarheid en gevolgen voor het verkeer
De Pampuslaan blijft bereikbaar. U kunt wandelend, fietsend en met de auto tot aan het einde van Pampuslaan komen.

 • Let op! Het voetpad tussen de Pampuslaan en Centrumeiland blijft in gebruik.
 • De skatebaan op het strand blijft bereikbaar.
 • De tijdelijke hondenuitrenstrook (bij de Deen) blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar.
 • De bouwhekken staan er niet voor niets. Klim niet onder of over de hekken vanwege drijfzand en gevaarlijk bouwverkeer.
 • Kom nooit binnen de gele boeien in de IJburgbaai. Het is daar verboden om te varen, te zwemmen, of om andere watersporten te beoefenen.

Contact
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met de omgevingsmanagers van IJburg:

Illustration
Kaart werkzaamheden
Deel dit: