Bericht

Update stadslandbouw op of rondom IJburg - Help jij mee?

Geplaatst op 17 november 2020, 19:37 uur

Hey IJburgers met een Groen en Duurzaam hart!

Heel veel dank dat jullie de moeite hebben genomen om (alweer een tijdje geleden) de poll over voedsel produceren en consumeren op de nieuwe eilanden in te vullen. Ziehier de uitkomsten van deze poll. En wat is het bemoedigend te zien dat de behoefte groot is en nog mooier dat zoveel van jullie ook zelf werk van willen maken en willen tuinieren!

Wij hebben niet stilgezeten en zijn met het Stadsdeel Oost en vooral het projectteam van Strandeiland in gesprek gegaan hierover, met jullie interesse in onze achterzak. Ons voorstel was om gewoon maar eens te starten op Strandeiland met wat makkelijke gewassen en tegelijkertijd zou dit de kans zijn om kennis te maken met elkaar, met tuinieren, met de karakteristieken van verbouwen op een winderig eiland in grond die eerst verrijkt moet worden etc.... Op deze grond gaat namelijk 3 jaar niet gebouwd worden zodat er ruimte zou zijn voor projecten in deze 'langdurige tijdelijkheid'. 'Zou zijn' inderdaad want helaas lijkt er voor dit soort projecten toch geen ruimte in verband met bezuinigingen.

 En dat is waar we nu staan. We willen graag meekijken en meepraten met de groene plannen voor Strandeiland zodat we misschien op de plekken die beoogd groen moeten gaan worden, kunnen starten met wat (fruit)bomen, wat kruiden en wat eenjarige gewassen. We zijn nu op zoek naar een gesprekspartner hiervoor (Tips en contacten welkom!) Ook willen we kijken naar andere grond, bijvoorbeeld in Weesp of Abcoude. Van voorgangers hebben we geleerd dat voor pakweg 80 gezinnen 1 hectare grond nodig zou zijn. Of we kunnen aansluiting bij andere initiatieven zoals Heerenboeren of CSA, Community supported Agriculture onderzoeken. Nogmaals hierbij staat centraal dat we lokaal, biologisch en het liefst jaarrond in onze groenten en fruit voorzien. En bedenk eens wat voor effecten dit ook kan hebben op de biodiversiteit, de hoeveelheid insecten en soorten die hierdoor kunnen groeien.

Wie wil meedenken en -werken om dit initiatief samen met ons verder te brengen? Heb je specifieke kennis, contacten of gewoon tijd dan ben je van harte welkom om aan te sluiten. We willen op een scrum achtige manier overleggen waarin de nadruk ligt op een brainstorm, acties en terugkoppeling.Laat het weten op dit emailadres: onzetuinen.amsterdam@gmail.com

Sluit je ook aan op onze Facebook Community
En volg ons op Instagram: @onzetuinenamsterdam


Warme groet!
Sanne en Manuela


 

Deel dit: