Bericht

Zandoverlast Haveneiland

Geplaatst op 14 april 2020, 13:06 uur

We hebben de afgelopen weken een aantal meldingen gekregen over zandoverlast op Haveneiland. Door de soms harde noordoostelijke wind van de afgelopen tijd stuift er zand van Strandeiland over de IJburgbaai in de richting van Haveneiland. Een deel van het zand is afkomstig van het tijdelijke strand en een deel is afkomstig van het nieuw opgespoten land achter het strand (de Pampusbuurt).
 
We kunnen ons heel goed voorstellen dat het vervelend is als dit stuifzand bij u in de straat, op uw balkon of in uw tuin terechtkomt. We nemen bij de aanleg van Strandeiland maatregelen om het stuiven van zand zoveel mogelijk te voorkomen. 
 
Een groot deel van Strandeiland (de Muiderbuurt, achter Centrumeiland)  is al geruime tijd voorzien van een speciale antistuif laag. Dit is een laag die ervoor zorgt dat het zand aan de oppervlakte wordt gebonden  en er snel een begroeiing in de vorm van gras en bloemen ontstaat.  We kunnen deze laag pas op de Pampusbuurt aanbrengen als het gehele zandpakket is opgespoten. Eind mei vervolgen we de werkzaamheden op de Pampusbuurt en wordt er een nieuwe laag nat zand aangebracht. Door het opbrengen van nat zand wordt het stuiven dan ook zoveel mogelijk voorkomen. In het najaar brengen we ook op het laatste deel van Strandeiland de antistuif laag aan. De wortels van de begroeiing helpen extra goed om het zand vast te houden.
Het bloemrijk grasmengsel zorgt er tevens voor dat ook de bijen en vlinders het een aantrekkelijk gebied gaan vinden!

Deel dit: