Wens voor Strandeiland

gezelligheid in openbare ruimte

Nog niet gepubliceerd

Afgelopen zomer waren we op vakantie in Los Angeles, in een deel dat deels opnieuw ontwikkeld wordt. Het lijkt enorm op IJburg. Ze noemen het Silicon beach. De openbare ruimte wordt in samenwerking met daar nieuw te vestigen bedrijven (apple, amazon, tesla) ontwikkeld met als doel om de werknemers te verleiden om in dezelfde wijk te wonen, werken en verblijven in hun vrije tijd. Dat scheelt natuurlijk verkeer wat daar nog grotendeels per auto gebeurt. In America zijn de winkel gebieden gewoonlijk grote malls, overdekte winkel centra zoals de Kalvertoren, of grote winkels langs de snelwegen, a la de Maxis en Makro. 

Wat ik hier zag was grote supermarkten maar daaromheen een intiem en gezellig winkelgebiedje. Smalle organische paden (waarom altijd die grids hier, het geeft zoveel wind), met veel groen, zitplaatsen om elkaar te ontmoeten, overdekte "huisjes" met zit stoelen om te kletsen, beschermd tegen zon, wind en regen en het geluid wordt gedempt voor omwonenden, gezellige verlichting, prik kabels, lampen in bomen, terassen waar je aan kan gaan zitten met eten uit verschillende zaken, bewakers die 's avonds de zitzakken en stoelen opruimen, vijvers waar je aan kan liggen zoals op een strand, een veldje waar trainingen worden gegeven voor kleintjes, of een bioscoop opgezet kan worden, Fire pits waar men 's avonds omheen kan zitten en borrelen. Veel groen met bomen die beschutting bieden, daar voor de zon, hier handig voor de wind. Kortom, ga er heen gemeente en ontwikkelaars; Playa Vista en Culver City! 

winkel centrum Platform https://www.forbes.com/sites/pamdanziger/2018/02/28/curating-malls-not-just-filling-spaces-is-new-business-model-platform-la-shows-the-way/#2dbc604430cd

westfield century city https://www.jckonline.com/magazine-article/malls-westfield-century-city/

Culver city https://la.curbed.com/2017/11/9/16625028/culver-steps-development-downtown-renderings

Playa vista https://playavista.com/active-outdoors/open-space/

Natuurlijk grotere budgetten maar de uitgangspunten; beschutte, intieme, aantrekkelijke ontmoetingsplekken creeren met veel groen, zijn wat mij betreft de juiste. En het aan gaan van samenwerking met grote commerciele partijen zou ook kunnen werken.

 

 

 

Deel dit: