Bericht

Groenten en fruit uit de Voedselbossen van Strand- en Buiteneiland

Geplaatst op 8 juni 2020, 19:59 uur

Amsterdam wil graag groener, duurzamer en rainproof worden. En liefst energiepositief in 2025. Tegelijkertijd wordt ook de vraag naar meer groen op IJburg van de huidige bewoners sterker. Een eenvoudige en aansprekende manier om je CO2 voetafdruk snel te verlagen, is lokale groenten en fruit biologisch te verbouwen voor lokale consumptie. Met liefde geteeld voor en door IJburgers. Slow Food. 

Een Voedselbos, waar de gelaagdheid van de natuur tot zijn recht komt, is een mooie vorm hiervoor. Een groene oase dicht bij huis, die de lokale biodiversiteit en het watervasthoudend vermogen van de bodem versterkt en die jaarrond via oogstaandelen voedsel levert aan inwoners van IJburg en lokale restaurants. Verse bijzondere rassen van vlak om de hoek. 

Het voedselbos kan worden gecombineerd met een kleine kwekerij voor eenjarigen en vaste planten, die in vers groen voor om het huis voorzien. Het is een plek voor en door IJburgers. Ontspannen en zinvol werk vlakbij bij huis. Ook natuureducatie voor jong en oud krijgt hier een plek. Lesprogramma’s, wandelingen en themamiddagen brengen vermaak en levendigheid op Buiteneiland. In samenwerking met de faculteiten biologie van de UvA en HvA kunnen programma’s worden opgezet om de stadsnatuur in wording te onderzoeken.

Wij, Sanne van de Graaf en Manuela Smith, willen graag samen met jullie een Voedselbos voor Strandeiland aanleggen, met als vergezicht een vaste locatie op Buiteneiland. Door waar het kan al te starten op de bouwrijp wordende grond van Strand- en Middeneiland doen we ervaring op met het telen van gewassen op nieuwe zandgrond. Zo bouwen we een klein assortiment vaste planten en struiken op, terwijl we met de éénjarige teelt meteen vanaf jaar één groenten en fruit van eigen bodem kunnen bieden. We voelen geïnspireerd door de Fruittuinen van West en hebben iets soortgelijks voor ogen. Over dit plan en alle mogelijkheden voor ondersteuning zijn we in overleg met de gemeente. 

Wil je meedenken en vooral meedoen met dit initiatief, en we willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen, laat je dan horen via voedselbosstrandeiland@gmail.com

Sanne van de Graaf is initiatiefnemer van meerdere groen- en duurzaamheidsprojecten op IJburg waaronder BioBlij, een initiatief dat wekelijks regionaal biologische groenten en fruit leverde aan vele gezinnen op IJburg.  

Manuela Smith is groen- en zonne-energie liefhebber met ruime ervaring in moestuinieren en permacultuur en samen met Sanne initiatiefnemer van Voedselbos Strandeiland.

 

Illustration
 
Deel dit: